Vi smider omkring os med superlativer og fremmedord, når vi skriver blog-indlæg, manualer eller udfylder vores profil på LinkedIn. Det mest brugte ord skulle efter sigende være ”kreativ”, der i øvrigt bliver brugt som synonym for ”innovativ”. Stillingsannoncerne er også med på vognen. Jeg har læst, at en årsag kan være, at i krisetider skal alle være kreative og innovative. Hvorfor? Fordi det er kendt, at store opfindelser er gjort i krisetider, i krig og under trange kår. Nød lærer nøgen kvinde at spinde.
Tror de jobsøgende, at det er kreativitet, der efterspørges? Tror virksomhederne, at det er kreativitet, der kan løfte dem ud af recessionen? Og rådgivere – lige fra konsulenter med høje uddannelser til andre mere autodidakte anbefaler også, at man for at vise sin kreativitet og innovation kan tilføje videoer til sin LikedInprofil.
Man må stille sig selv det spørgsmål, om der virkelig findes så mange kreative og innovative mennesker? Jeg har ladet mig fortælle, at 98 % af menneskene i realiteten helst vil have, at dagen i dag bliver som dagen i går, og at dagen i morgen bliver som dagen i dag. Er det de 2 %, der nu i den grad er på banen?
Et andet spørgsmål er, om mon alle kan leve op til sin LinkedInprofil? Har det kreative og innovative taget overhånd på bekostning af kernekompetencerne – det, man kan levere og er god til. Når alt kommer til alt, er det måske også det, virksomhedens HR-medarbejder søger. Det er selvfølgelig vigtigt, når man udfylder sin profil, at man overvejer, hvem der skal læse den, og hvad den skal bruges til. Nogle ”læser sig til viden” mens andre ”ser sig til viden”. Jeg overvejer også, om alle videoklip og andre billedindtryk virker efter hensigten? Vi bliver alle – også headhunterne – hele tiden bombarderet med virale indtryk. Denne nyhedsstrøm i lyd og billeder kan også komme til at virke på modtageren som spam – nå, en video mere, forbi den! En anden indgangsvinkel er, at man jo ikke behøver at lave en video, blot fordi man kan. Uden reelt indhold er det ikke andet end tidsspilde for modtageren. Hertil kommer, at ens video måske ikke af andre opfattes helt så positivt, som af ens mor.
Nu skal man jo ikke lade sig nøje med at stille spørgsmål, som man selv svarer på. Derfor har spurgt 3 headhunter om brug af video mv. Resultatet af min forespørgsel er, at de ikke har opfattet de videopræsentationer, de har set, som positive for kandidaten. Tværtimod. Svaret har været et ”klart og rungende no-go!” Kandidaterne fremstår ofte vævende, usammenhængende, famlende og ekstremt indstuderede. Og man kan altid finde noget negativt, ex tøjvalg, kropssprog, frisure og ansigtstræk.
Det gælder dog ikke for employer branding – her er der mange professionelle og gode profilvideoer – og der kommer flere.
Min foreløbige konklusion er den, at det er afgørende at holde fokus på kvalifikationerne og værne om sin egen professionalisme og de kerneydelser, man kan leve op til – og det gælder selvfølgelig også den kreative.
(sproget.dk):
Det er lidt synd I ikke har linked til original-artiklen, som fortæller hvilke ord der benyttes i de forskellige kulturer. Det er også her dokumentationen findes. Undersøgelsen er oprindeligt lavet af LinkedIn.
I Danmark er ordet kreativ mindre brugt. Det skyldes at ordet Innovativ har været modeordet i flere år. Eksempelvis kan en økonomi direktør ikke bruge ordet kreativ i hverken CV eller ansøgning. Ordet Innovativ er klart bedre. Et andet ord, der har fundet vej til CV og ansøgning er “tænke ud af boxen” –
Kære Bodil
Tak for din kommentar og gode bidrag. Mit indlæg tager udspring i utallige indtryk og teoretisk viden tilegnet over tid fra fx ‘Uærbødighed og fordomme’ af Gianfranco Cecchin, Gerry Lane og Wendel A. Ray og faktisk ikke den – ellers relevante – undersøgelse, du omtaler. http://www.forlagetmindspace.dk/udgivelser/aerboedighed_og_fordomme/aerboedighed_og_fordomme.html
Jeg går ud fra, at det er denne statistik fra LinkedIn, du taler om? http://press.linkedin.com/node/1051
Jeg synes, at din skelnen mellem innovativ og kreativ er interessant, i mit indlæg er fokus anderledes. Men lige præcis en økonomidirektør skal nok hverken være kreativ eller innovativ ;-)
Kærlig hilsen Christen
Jeg henviser netop til LinkedIn says the 2011 most overused professional buzzwords in the United States are “creative,” “organizational” and “effective” http://press.linkedin.com/node/1051
Et er teori et andet praksis: Har du testet, om din tese holder på Danske LinkedIn profiler. Jeg tænker at ordet, nok er engelsk og ikke dansk.