Vi smider omkring os med superlativer og fremmedord, når vi skriver blog-indlæg, manualer eller udfylder vores profil på LinkedIn. Det mest brugte ord skulle efter sigende være ”kreativ”, der i øvrigt bliver brugt som synonym for ”innovativ”. Stillingsannoncerne er også med på vognen. Jeg har læst, at en årsag kan være, at i krisetider skal alle være kreative og innovative. Hvorfor? Fordi det er kendt, at store opfindelser er gjort i krisetider, i krig og under trange kår. Nød lærer nøgen kvinde at spinde.

Tror de jobsøgende, at det er kreativitet, der efterspørges? Tror virksomhederne, at det er kreativitet, der kan løfte dem ud af recessionen? Og rådgivere – lige fra konsulenter med høje uddannelser til andre mere autodidakte anbefaler også, at man for at vise sin kreativitet og innovation kan tilføje videoer til sin LikedInprofil.

Man må stille sig selv det spørgsmål, om der virkelig findes så mange kreative og innovative mennesker? Jeg har ladet mig fortælle, at 98 % af menneskene i realiteten helst vil have, at dagen i dag bliver som dagen i går, og at dagen i morgen bliver som dagen i dag. Er det de 2 %, der nu i den grad er på banen?

Et andet spørgsmål er, om mon alle kan leve op til sin LinkedInprofil? Har det kreative og innovative taget overhånd på bekostning af kernekompetencerne – det, man kan levere og er god til. Når alt kommer til alt, er det måske også det, virksomhedens HR-medarbejder søger. Det er selvfølgelig vigtigt, når man udfylder sin profil, at man overvejer, hvem der skal læse den, og hvad den skal bruges til. Nogle ”læser sig til viden” mens andre ”ser sig til viden”. Jeg overvejer også, om alle videoklip og andre billedindtryk virker efter hensigten? Vi bliver alle – også headhunterne – hele tiden bombarderet med virale indtryk. Denne nyhedsstrøm i lyd og billeder kan også komme til at virke på modtageren som spam – nå, en video mere, forbi den! En anden indgangsvinkel er, at man jo ikke behøver at lave en video, blot fordi man kan. Uden reelt indhold er det ikke andet end tidsspilde for modtageren. Hertil kommer, at ens video måske ikke af andre opfattes helt så positivt, som af ens mor.

Nu skal man jo ikke lade sig nøje med at stille spørgsmål, som man selv svarer på. Derfor har spurgt 3 headhunter om brug af video mv. Resultatet af min forespørgsel er, at de ikke har opfattet de videopræsentationer, de har set, som positive for kandidaten. Tværtimod. Svaret har været et ”klart og rungende no-go!” Kandidaterne fremstår ofte vævende, usammenhængende, famlende og ekstremt indstuderede. Og man kan altid finde noget negativt, ex tøjvalg, kropssprog, frisure og ansigtstræk.

Det gælder dog ikke for employer branding – her er der mange professionelle og gode profilvideoer – og der kommer flere.

Min foreløbige konklusion er den, at det er afgørende at holde fokus på kvalifikationerne og værne om sin egen professionalisme og de kerneydelser, man kan leve op til – og det gælder selvfølgelig også den kreative.

(sproget.dk):

Shares
Share This